Film : De laatste zomer

dlz.jpgSommige zaken in het leven zijn uniek. Zo ook een neef die voor het eerst in zijn leven een langspeelfilm mag introduceren op een heuse avant-première. Persoonlijk heb ik er heel lang op gewacht en enorm naar uitgekeken maar op 3 juli was het dan zover. Regisseur Joost Wynant toonde zijn langspeelfilm “De Laatste Zomer” in absolute avant-première in het Kinepoliscomplex in Gent. Uiteraard kon ik daar niet op ontbreken en beleefde nog maar eens een avond uit de duizend. Een steengoede film en en al even goede afterparty in de Culture Club waar onder meer Sioen een super dj-set uit zijn vingers toverde. Het was dus weer even tijd voor bv-spotting. Naast Sioen liepen ook Geena Lisa, Lieven Debrauwer , de gebroeders Bocke , Sioen …over de rode loper.

Gezien ik veel te dicht sta bij Joost om objectief de oordelen over de film zelf geef ik graag een recensie mee zoals ze verschenen is in het stadsmagazine “Zone 09” . Maar geloof me vrij…je moet deze film gaan zien, al was het maar uit pure nostalgie voor onze jeugd ”

” Vlaanderen, 1996. In een dorp waar absoluut niets te beleven valt, brengen Rik, Tim, Roel en Bart hun zomerdagen doelloos door. Wanneer Rik gefascineerd geraakt door de raadselachtige Sandrine, komt de vriendschap tussen de jongens onder druk te staan. Door hun overmoed belanden de jongens in een web van intriges waar ze nog moeilijk uit geraken.

Hou je vast aan de takken van de bomen, want hier volgt een boude uitspraak: het gaat goed met de Vlaamse film! Hoewel wij struikelden over de nihilistische leegheid van Ex drummer, blies het visuele vernuft van Koen Mortier ons zonder pardon omver. Onze lofzang over Felix van Groeningens Dagen zonder lief was oprecht gemeend. En nu dient De laatste zomer zich aan, een vaderlands vakantiefilmpje dat elke melancholische ziel zal ontroeren die als tiener ooit magische zomermaanden meemaakte.
Regisseur Joost Wynant (de blonde knul uit Patrice Toye’s onovertroffen
Rosie) viel twee jaar geleden uitgebreid in de prijzen met zijn gelijknamige kortfilm over enkele vrienden wiens slome vakantiemaanden een stuk spannender worden wanneer een mysterieus meisje in hun dorpje arriveert. De piepjonge cineast besloot om met het prijzengeld zijn basisidee te herwerken tot een langspeelfilm. Het eindresultaat lijkt op het jongere broertje van bovenvermelde parel van van Groeningen. En dit bedoelen we als compliment!
Het
coming of age-verhaaltje draait rond vier tienervrienden die op het eerste gezicht niets met elkaar gemeen hebben buiten hun postcode. Maar toch houden ze zielsveel van elkaar. Het leven van Bart (Gilles De Schryver) staat helemaal in het teken van het voetbal. Hardrocker Tim (Robrecht Vanden Thoren) entertaint zijn maten met een onophoudelijke lawine van grappen en grollen. Dromer Roel (Freek Pieters) blaast graag op zijn muziekinstrument. Wanneer romanticus Rik (Bram Van Outryve) in de ban raakt van de knappe Sandrine (Laura Verlinden) wordt duidelijk dat het kwartet op het punt staat uit elkaar te groeien.
De laatste zomer is zeker geen perfecte film. Sommige audiovisuele onvolkomenheden verraden dat de opnamen en postproductie van dit budgetloze debuut niet altijd van een leien dakje liepen. Tijdens de derde act neemt Wynant net iets te veel hooi op zijn vork wanneer hij allerlei acties door elkaar monteert. Toch omarmden wij met graagte de opeenstapeling van herkenbare, gevoelig in beeld gezette momenten: de eeuwige worsteling met jeugdpuistjes, de apenstreken van dronken makkers, de verschrikkelijke rotuitstapjes die letterlijk in het water vallen, die lastige eerste kus… Wat ons betreft mag Joost Wynant nu alvast plaatsnemen in het rijtje jonge Vlaamse filmbeloftes.”

Advertenties